Pengikut

Bendera Negeri Sabah

Bendera Negeri Sabah

Mengenai Saya

Foto saya
Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia
Sentiasa Berjuang ke jalan Allah dengan penuh semangat juang yang tinggi

kereta sewa pandu

Ahad, 4 April 2010

TUBUH SEGERA NGO PENDESAK MINYAK SABAHPrint
Written by Admin   
Sunday, 04 April 2010 09:19

Oleh: SUARDI SAWAI
Baru-baru ini saya menghadiri Ceramah Perdana yang disampaikan Tengku Razaleigh Hamzah di Dewan KDCA, Penampang yang dihadiri lebih kurang 3,000 orang rakyat Sabah.
Tahniah kepada penganjur USDA serta seluruh yang terlibat menganjurkan program ini, walaupun mereka tidak muncul di permukaan. Menariknya program berjalan tepat masa dan teratur.
Barangkali, sesi dialog, menurut pandangan saya patut secara terbuka, di mana penyoal, langsung mengemukakan soalannya, sehingga ia dapat menjaring pandangan orang awam; namun agak elitis kerana kebanyakan pertanyaan bertulis datang daripada orang kenamaan yang bersifat teknikal.
Walau bagaimanapun, program ini telah dapat membuka minda kita bersama terutama pandangan peribadi saya berkenaan minyak Sabah.
Saya memikirkan betapa perlunya satu gerakan NGO PENDESAK MINYAK SABAH mesti segera dibentuk untuk menuntut beberapa perkara;
*Pastikan bahawa wang royalti Sabah mesti kekal sebagai wang royalti walau siapapun yang memerintah Sabah. Perkara ini mesti dimaterai dalam perjanjian bertulis dengan kerajaan pusat. Jangan sampai bala Trengganu dan Kelantan akan ikut melanda Sabah.
*Menurut Tengku Razaleigh, sekarang hasil Petronas bukan hanya dari keluaran minyak/gas di dalam Negara tapi lebih 50% berasal daripada operasi di luar Negara.
*Berdasarkan isu di atas, Sabah mesti mendesak kerajaan pusat, agar meminda akta syarikat penubuhan petronas, selanjutnya meminda Akta Kemajuan Petroleum Negara dengan memasukan beberapa perkara baru, antaranya;
*Negeri-negeri pengeluar minyak hendaklah dijadikan salah satu pemegang saham petronas.
*Besarnya pegangan saham tersebut dikaji setiap tahun kewangan petronas, berdasarkan jumlah pengeluarannya.
*Perkara ini amat mustahak, agar negeri-negeri pengeluar minyak ikut mendapat keuntungan dari hasil operasi luar negara petronas.
*Dalam jangka panjang, walaupun minyak Sabah habis seperti jangkaan Tengku Razaleigh pada 2014, Sabah masih tetap dapat menikmati hasil petronas melalui operasi seberang lautnya.
*Barangkali, akan timbul soalan, kenapa negeri-negeri pengeluar minyak mesti menjadi pemegang saham petronas?. Satu perkara asas yang mesti diingat oleh pembuat dasar ialah; “Tanpa Minyak Yang Terdapat Di Negeri-Negeri, PETRONAS Adalah Mimpi.”
*Dana royalti mesti disalurkan kepada sebuah Tabung Amanah Minyak Sabah yang akan diwujudkan, untuk mempastikan bahawa duit royalti tidak terbang melalui program-program yang langsung tidak berkaitan dengan kemudahan rakyat secara langsung. Contoh mudahnya, duit minyak digunakan oleh kerajaan negeri untuk program juara rakyatlah, untuk tambang ke luar negaralah.
*Disamping itu, boleh juga wang tersebut dilabur semula. Konsepnya sama dengan Amanah Saham  Nasional atau yang difikirkan paling sesuai
*Memandangkan isu penubuhan Tabung Amanah Minyak Sabah ini satu isu besar, maka Pembentukan Badan Bertindak yang terdiri daripada putera-puteri Sabah yang professional hendaklah segera diwujudkan.
Sebagai kesimpulannya, hendaklah diingat, isu ini bukan sama sekali untuk kepentingan politik mana-mana pihak, ia semata-mata demi rakyat Sabah di masa hadapan.
Last Updated on Sunday, 04 April 2010 11:33

Tiada ulasan: